Bijzondere beiaard


Van woensdag 5 tot en met zondag 9 juni 2013 vond de 24ste Bossche beiaardweek plaats. Er waren opnieuw de 'gewone' bespelingen van de beiaarden van het Stadhuis en de Sint-Jan. Daarnaast vond een aantal bijzondere concerten plaats. Een van die concerten konden we beluisteren op de Bossche Parade. Daar stond op 6 juni een gigantische reizende beiaard opgesteld: die van Landgoed De Paltz uit Soest. Deze werd bespeeld door Joost van Balkom.

De reizende beiaard is zo groot, dat deze niet de Parade op kon; hij stond opgesteld onder de bomen aan de zuidkant. Met behulp van een Mack Super-Liner-truck was hij naar 's-Hertogenbosch vervoerd. Nietsvermoedende voorbijgangers en buspassagiers keken even vreemd op bij het zien van dit gevaarte en het horen van de fraaie muziek.

Historie

De geschiedenis van de reizende beiaard is nog maar kort. In 1965 bestelt een rijke Zwitser, Walter Meierhans, bij Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel een beiaard van 39 klokken. Omdat dit nog niet voldoet aan zijn wensen bestelt hij er later acht zwaardere klokken en 12 distantklokjes bij. In zijn woonplaats Libingen staat dan een van de grootste beiaarden ter wereld. Na 18 jaar verhuist het geheel naar Zürich en vandaar gaat het in 1984 naar het Franse Chateaurenard. Weer twee jaar later gaat de beiaard terug naar Zwitserland, waar Meierhans in Salavaux een kasteel gekocht heeft. Dankzij een van de mensen van Petit & Fritsen wordt de beiaard een reizende beiaard. Deze rijdt rond om op tal van plaatsen het 700-jarig bestaan van Zwitserland extra glans te geven. Uiteindelijk komt de beiaard in handen van de heer E.S. Raatjes, die de klokken een grondige opknapbeurt laat geven. Sinds 1997 pronkt de reizende beiaard op Landgoed De Paltz en reist vandaar stad en land af. Zo ook naar 's-Hertogenbosch.

De beiaard

De reizende beiaard bestaat uit liefst 59 klokken. De grootste klok van het carillon weegt 2150 kilo en de kleinste 8,5 kilo. Samen wegen de klokken 10957 kg. Daarom is een bijpassende grote truck nodig voor het vervoer. Behalve de klokken is er ook een grootse ingebouwde verlichting van ruim 170 lichtpunten. Daarvoor is meer dan 10 kilometer lichtvezel gebruikt. Een aantal klokken heeft een naam en/of een opschrift. Zo is de zwaarste genoemd naar dr. Albert Schweitzer. De klok van 1500 kilo heeft als opschrift:

"HIMMEL UND ERDE WERDEN VERGEHEN, ABER MEINE WORTE WERDEN NICHT VERGEHEN."

Ook de kleinste klok heeft een naam: die van Carl Zuckmayer.
Zoals gezegd: Joost van Balkom bespeelde de beiaard. Hij had er zicht- en hoorbaar veel plezier in. En dat plezier sloeg over naar de luisteraars. We zijn erg benieuwd wat de jubileumeditie van volgend jaar gaat brengen.

Nik de Vries | KringNieuws 4 (2013) 19